MMA v kozmetickom priemysle

24.04.2012 23:49

MMA v kozmetickom priemysle

Téma na diskusiu MMA v kozmetickom priemysle sa stala práve táto kvapalina s názvom MMA. Čo to vlastne je? Správny názov je methylmethakrylát, tekutina, ktorá je vo väčšine štátov zakázaná v nechtovom priemysle. Existuje veľa mýtov o používaní tejto látky. Všeobecne platí, že keď sa spýtate niekoho z odborného kozmetického priemyslu, prečo by sa nemal používať, povie Vám že je toxický. V roku 2001 boli Radou nechtových výrobcov (NMC) robené testy na MMA a potvrdilo sa zistenie zo 70 rokov o toxických účinkoch tekutej formy MMA. Renomovaný výrobcovia sú presvedčený, že umelé nechty by mali byť nielen krásne a prirodzené, ale nemalo by zároveň dochádzať k poškodeniu prírodného nechtu pod nimi, a to akoukoľvek formou.

Ako vylepšenú zložku začali používať EMA alebo Etylmetakrylát. V čom je rozdiel medzi MMA a EMA? Zjednodušene povedané EMA má atóm uhlíka a dva ďalšie atómy vodíka v porovnaní s MMA. To sa nemusí zdať veľa ale účinky sú značné. Pre jednoduché vysvetlenie je to podobne ako METANOL (priemyselný alkohol) a ETANOL (alkohol použitý v nápojoch). Rovnako ako MMA verzus EMA, rozdiel medzi dvoma je len jedným uhlíkom a pár atómov vodíka, ale jeden je smrteľný jed a druhý bezpečný ak je použitý v miere.
MMA má vysoký potenciál k poškodeniu nechtov a okolitých tkanív, na rozdiel od EMA, ktorý má väčšie molekuly a preto sú menej schopné prenikať do telesných tkanív a tým sú bezpečné pre ľudí.


Žiaľ i dnes niektoré salóny nechtového dizajnu používajú primer a monomér v zložení známi ako methylmethakrylát (MMA), ktorý je na zozname toxických látok. Táto látka je nebezpečná voči organizmu môže spôsobovať deformácie plodu a potraty, je taktiež ohrozujúci k funkciám ľadvín, pečene, pľúc a srdečným ochoreniam, rovnako ako rada ďalších kožných nežiaducich účinkov. Môže spôsobiť poruchy nervového systému. Príznakmi sú bolesť v podobe pichania, slabosť, poruchy pamäte a sústredenia

MMA je chemická látka používaná v kvapalnej alebo práškovej forme. Nechty so  zložkou MMA, sú veľmi lacné a sú ťažko odstrániteľné. Pokiaľ je zápach v salóne, ktorý navštívite, extrémne silný a nechtový technici majú na sebe masky a používajú brúsky, tak je viac než pravdepodobné, že salón používa prípravky s obsahom MMA.

US Food and Drug Administration (FDA) - Americký úrad pre potraviny a liečivá obdržal niekoľko sťažností vážneho poškodenia nechtu alebo úplnej straty nechtov, kontaktnú dermatitídu a orgánového poškodenia z dlhodobého pôsobenia MMA na organizmus. FDA sa vyjadril, že MMA sú "jedovaté a škodlivé" látky a vydal súdny príkaz, zakazujúci tieto prípravky v nechtovom dizajnérstve používať. Alternatívu za MMA dostal tzv. ethylmetakrylát (EMA) nachádza sa výrobkoch - ale za šesťnásobok ceny.


Lacné a nebezpečné

Zložka MMA používaná do mäkkého tkaniva na nechty je tak silná, že i nepatrné množstvo môže spôsobiť závažné poškodenie nechtov i samotného organizmu. MMA sa tiež vstrebáva i cez neporušenú pokožku, pri pravidelnom používaní sa cez nechtovú platničku v molekulárnej štruktúre vstrebáva do tela. To môže spôsobiť infekciu, závažné poškodenie telesných orgánov a dokonca podporiť rozšírenie plesne na nechte. Ale je to lacné a je to rychlé: náklady na liter kvapaliny MMA monoméru sa pohybuje od 10 až 22 Eur. Náklady na EMA tekutého monoméru sa pohybuje od 10 až 50 Eur/150ml. S nárastom nechtových salónov v posledných rokoch, hlavne ázijské salóny používajú MMA vo veľkom.
Nechtový technici nosia malé papierové masky cez ústa, ale ich ruky a tvár sú pokryté bielym práškom z akrylového modelovania nechtov. Niektoré salóny majú odsávačky prachu, ale ich účinnosť, nie je vysoká. Napriek varovaniam sa MMA sa stále používa aj v nechtovom priemysle a to kvôli tomu, že výborne drží a je oveľa lacnejší ako EMA. Nechty majú neuveriteľnú silu a sú tvrdé.


Zblízka
Nechtový dizajnéri modelujú nechty v tesnej blízkosti pri rukách zákazníka, aby zistili, či sú nechty správne vytvarované, tým vdychujú výpary a prach. Nádoby na kvapalné a práškové MMA má zvyčajne veľmi silný a ovocný dráždivý zápach aj po otvorení produktu, aj počas jeho aplikácie sú otvorené a vdychované do organizmu. Nechtový technici pracujúci so zložkou MMA si sťažujú na kožné vyrážky, podráždenie očí, nosa a krku, ospanlivosť, závrate, bolesti hlavy, zníženie citlivosti v prstoch, znecitlivenie, brnenie, chlad a niekedy bolesť.
Klienti by mali spozornieť pred neoznačenými nádobkami s používaným materiálom. Ale i napriek peknej nádobke so známou kvalitnou značkou, ktorá zaručuje, že je MMA free, ešte neznamená, že nádobka obsahuje originálny materiál a to už nemusí byť bezpečné.